július, 2021

2021szombat31július17:00IngyenesSóskúti Ifjúsági ZenekarKoncert17:00 Karavella szinpad

Leírás

Sóskúti Önkormányzat - FALUNAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT

Sóskúti Ifjúsági Zenekar

Történetünk 1992-ben kezdődik, amikor egy zeneszerető házaspár, Román Ferenc és felesége, Eszter - akik 1956-ban emigráltak az Egyesült Királyságba - nagy ajándékkal lepték meg szülőfalujukat. Elhatározták ugyanis, hogy újjáélesztik a fúvószenei életet Sóskúton. Kaszás Sándort, az akkor 25 éves karmestert kérték fel arra, hogy gyűjtsön jelentkező gyerekeket a fúvósoktatásra, tanítsa meg őket zenélni, majd alapítson velük zenekart. Természetesen az ehhez szükséges hangszereket is megvásárolták, így megalakult 1994. május 11-én a Sóskúti Ifjúsági Zenekar. Az azóta eltelt több, mint  25 évben a zenekar bejárta Magyarország szinte minden táját és megfordult Európa számos országában is. Eljutottak Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Horvátországba valamint több alkalommal Németországban és Szlovákiában is szerepeltek már. Fejlődésük töretlenségét mutatja, hogy a szakmai minősítéseken is kiváló eredményeket értek el. Így elnyerték többször is a Magyar Fúvószenei Szövetség arany és kiemelt arany diplomáját.

Kezdetben nemzetiségi zenét játszottak, majd egy szintén Sóskútról származó, az Egyesült Államokban élő lelkes támogató, Pluhár Antal segítségével több, a koncertzenéhez használatos hangszerrel bővült a zenekar. Ő volt az a jótékonykodó is, aki rengeteg kottával ajándékozta meg az együttest.

2013-ban néhai Ábel András, Sydneyben élt sóskúti származású professzornak és leányainak, Anitának és Andreának köszönhetően hangfelvételeket készítettek zenei munkájukról, amelyen a zenekar repertoárján szereplő összes műfajt megszólaltatják.

A zenekar fenntartója a 120 fős tagságot számláló Sóskúti Fúvószenei Egyesület, amely 1999 óta látja el feladatát. Fő támogatójuk még Sóskút Község Önkormányzata, valamint a Nagy Alexandra által vezetett Szent Gellért Kiadó és Nyomda.

A zenekar rendszeresen vendégszerepel fesztiválokon, fúvószenei találkozókon, kitűnő kapcsolatokat ápol más hazai és külföldi együttesekkel. Évente többször rendez koncerteket, amelyeken komoly és könnyűzenei művek átiratait, valamint kortárs szerzők fúvósdarabjait is bemutatja. E mellett természetesen sohasem felejti el Sóskút nemzetiségi gyökereit ápolni, hiszen havonta rendezett polkadélutánjain a szlovák és német hagyományőrző fúvószene gyöngyszemeivel kápráztatja el a táncolni vágyókat.

http://www.sosfuvos.net/

FALUNAPOK RENDEZVÉNYSOROZAT keretében megrendezésre kerülő előadásokra védettségi igazolvány nem kötelező!

Bővebben

Időpont

(Szombat) 17:00

Helyszín

Karavella szinpad

Előírások

Maszk viselése kötelező

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

X
X